Marc van der Sterren

Giant of Africa investeert in kleinschalige landbouw

Nigeria wist zich decennia staande te houden met de olie-export. Nu de olieprijs is gekelderd ligt de economie op z’n gat en focust het land op de landbouw. Een sector die zich van onderop moet ontwikkelen. Zonder oliedollars is dat moeilijk, de hoop is gevestigd op buitenlandse investeerders.

Na de hevige regens van afgelopen nacht bindt Tajudeem Salami zijn tomaten weer op langs zijn stellage van bamboe. Deze methode heeft hij geleerd van het 2Scale Project. Een initiatief van het International Fertilizer Development Centre (IFDC), het Wageningse centrum voor ontwikkeling en onderzoek ICRA en het Nederlandse bedrijf East-West Seed.

80 procent van de 190 miljoen Nigerianen is een kleinschalige boer als Salami die hard moet ploeteren om het gezin te onderhouden. Slechts een enkeling doet werkelijk mee met de commerciële landbouw. Onterecht, vindt Thompson Ogunsanmi. ‘Wij willen boeren uit dit bestaan trekken en hen een volwaardig commercieel boerenbestaan aanleren.’

 

Een reactie plaatsen