Marc van der Sterren

‘Biologisch wordt de norm’

De biologische landbouw zit in de lift. Wereldwijd. Zelfs in landen waar voedselzekerheid niet vanzelfsprekend is. “Je mag je in die landen gerust vragen stellen bij de herkomst en of het product werkelijk biologisch is. Want veel van die landen kennen geen wetgeving of toezicht omtrent biologisch. Maar alleen al het feit dat het wordt aangeboden; dat er biologische winkels en restaurants opkomen, geeft aan dat er ook daar een markt voor biologisch ontstaat.”
Aan het woord is Bavo van den Idsert, directeur van Bionext, de belangenbehartiger van de biologische landbouw. Wereldwijd gaat er zo’n 85 miljard euro om in biologische producten en hij ziet niets dat erop wijst dat de stijging van 10 procent de komende jaren zal afnemen. “Binnen een jaar of vijf, zes zitten we op 150 tot 200 miljard.”

Er ontstaat een duidelijke tweedeling in de biologische productie. De top van het bio-segment doet er juist een schepje bovenop, de onderkant begeeft zich op de discountmarkt en groeit richting de gangbare landbouw die ook steeds duurzamer wordt.
Er ontstaat een duidelijke tweedeling in de biologische productie. De top van het bio-segment doet er juist een schepje bovenop, de onderkant begeeft zich op de discountmarkt en groeit richting de gangbare landbouw die ook steeds duurzamer wordt.