Marc van der Sterren

Het brave beleid van een strenge Letse minister

Als geen ander kan de Letse minister van Landbouw onvermurwbaar uit zijn ogen kijken. Hij geeft je geen hand maar de stalen vuist van iemand waarmee elke onderhandeling zinloos is. Op de drieëntwintigste verdieping van zijn ministerie in Riga, ontvangt minister Jānis Dūklavs een gezelschap Europese landbouwjournalisten in het kader van het Letse voorzitterschap van de EU, dat op 1 juli eindigde.

Engels kent hij niet, inhoudelijke vragen lopen via de tolk. Journalisten in groepsverband scheppen er plezier in om een competitie te maken van het stellen van kritische vragen. Zo kan het gebeuren dat iemand over de koppositie van de biologische sector (Letland neemt binnen de EU qua oppervlakte de vijfde plaats in) de vraag stelt of Letland niet in staat is om met de gangbare landbouw te concurreren.