Marc van der Sterren

Oost-Europa snakt naar Europese warmte

Mooie wegen, grote winkels en volle koelkasten. ‘Maar Europa is veel meer.’ Ik zit in de auto bij Renate Korstanje, geboren Oekra├»ense, getrouwd met een boer uit Zuid Beveland die sinds 2001 een bedrijf runt in Jumprava, Letland. ‘Europa is vooral de mentaliteit. De manier waarop mensen met elkaar omgaan. De warmte, het respect, de bezorgdheid. Gewoon lief zijn voor elkaar, zonder meteen wantrouwend te zijn’, vertelt ze in vloeiend Nederlands met een zwaar Oost-Europees accent.

Zoals iemand gezondheid pas echt kan waarderen omdat hij weet wat het is om ziek te zijn, zo weet zij beter dan de meeste Nederlanders wat het Vrije Westen echt betekent. Want zij heeft anders meegemaakt. Renate is geboren en opgegroeid in een sovjetrepubliek.